• Dit is de tweede maandelijkse column over alles wat er speelt bij Zinkwegse Boys en overdenkingen in mijn hoofd. De vorige column heeft impact gehad. Ik kreeg veel reacties en werd een aantal keer aangesproken. En…. ik spreek komende week met een kandidaat voor de sponsorcommissie. Verenigen doe je niet alleen als de zon schijnt, dat doe je dus ook als het regent. Niet alles is rozengeur en maneschijn. Je gaat ook over zorgen, uitdagingen en de kwetsbaarheden lezen. Het idee is om die zaken juist te delen met alle Zinkweggers om nog meer verbindingen te leggen en om de dialoog en meer bewustwording op te starten binnen de club. Voel je vrij om te reageren (vvzwb@zinkwegseboys.nl) of mij persoonlijk te benaderen op de club.

   

   

  Vraag je niet af wat de club voor jou kan doen, maar vraag je af wat jij voor de club kan doen

  Afgelopen zaterdag vroeg deed ik een rondje langs de thuisspelende jeugdteams en ik kan u zeggen: ik deed veel inspiratie op voor deze 2e column. Het was de eerste zaterdag dat er weer gespeeld wordt in de vorm van een bekercompetitie en zoals te doen gebruikelijk zijn er altijd opstartperikelen. Van een jeugdteam waren er 5 minuten voor de wedstrijd nog geen pionnen uitgezet en geen leider of coördinator te bekennen.

   

  Op diverse ouder-appgroepen waren er deze week gretige verzoeken wie er wilde fluiten, vlaggen, schoonmaken, rijden enz. De meest voorkomende reacties laten zich raden: ‘ik heb geen voetbalachtergrond, ik kan niet, ik moet werken of [….] geen reactie’, kortom vaak een ‘nee-reflex’.  Uiteraard wil ik degene die wel reageren hierin niet tekort doen. Wat het bestuur hiervan vindt? Los dit in je eigen team op. Op je eigen postzegel. Roep via de trainer de ouders bij elkaar en maak teamafspraken om ‘de buit’ te verdelen. Veel handen maken licht werk. Sowieso ben ik van mening dat een jeugdtrainer vrijgehouden dient te worden van communicatie en organisatie rondom het team en zich alleen met het voetbalspelletje bezighoudt. Laat dat één van de ouders doen. Maak verder afspraken over een poule van vlaggers, rijders, scheidsrechters, tweejaarlijkse schoonmaakdiensten en wie de app-groep beheert. Sta op! Toon leiderschap. Dat hoeft niet altijd een trainer, bestuurder of coördinator zijn, dat kan iedereen zijn. Regel het in je team en doe dit aan de voorkant voor als straks de competitie eind september start. Een belangrijk uitgangspunt: bestaande vrijwilligers worden gevrijwaard van deze teamdiensten. Het idee is dat overige ouders de andere taken op pakken zodat iedereen wat doet en niet slechts enkelen.

   

  Het klopt dat er verschillen zitten in diverse jeugdteams als het erom gaat of het allemaal van A-Z goed geregeld is. Mijn eerlijke mening: op de plekken in de vereniging waar het goed gaat, zitten veelal mensen met daadkracht en persoonlijk leiderschap. Het is maar net welk poppetje er opstaat. Het zijn uiteindelijk mensen die het verschil maken.

   

  ‘In de teams in de vereniging waar het goed loopt,

  zitten veelal mensen met daadkracht en persoonlijk leiderschap.’

   

  Het valt me langs de kant op dat elke jeugdspeler wel een betrokken ouder langs de kant heeft staan tijdens de wedstrijd. De algemene vaak onuitgesproken opvatting is dan toch: ’Ik betaal toch contributie, dan moet dit toch allemaal geregeld zijn….”. Ik zal deze ouders uit de droom helpen, we zijn niet ‘vv Coolblue’ waar je alle voetbalproducten zo in de winkelwagen legt. We zijn geen klantenorganisatie. We hebben geen klant-leverancier verhouding tot elkaar. Het idee van een vereniging is dat we het met z’n allen zullen moeten doen. Dat is hoe het ooit bedoeld is bij de oprichting in 1946.

   

  Niemand wordt hier betaald voor zijn/haar vrijwilligerswerk. Daarom kunnen we de contributie en kantineprijzen laag houden. Eind vorig seizoen hebben we allemaal gemerkt dat een vrijblijvende invulling niet meer werkt. In de ledenenquête in het voorjaar gaven de respondenten voor 90% aan dat het meer voorwaardelijk moet. Daarom hebben we met het bestuur met ingang van dit seizoen besloten dat senioren-leden in teamdiensten drie clubtaken in het seizoen draaien en de jeugdouders twee schoonmaakdiensten draaien zodat we met z’n allen de organisatie rond krijgen. Je bent met je teamdienst er onderling verantwoordelijk dat het voor elkaar komt voor die keer dat je ingedeeld wordt. Wordt er niet geleverd, dan wordt er niet gespeeld door het betreffende (jeugd)team!

   

  Achter elke dienst zoals een bardienst, hospitality in de bestuurskamer, teamleider, limonade schenken in de rust, trainer, vlagger en noem maar op zit een poppetje. Een betrokken kernvrijwilliger merkte recent nog op: ‘Het zou meer de uitzondering moeten zijn dat je op een zaterdag je handen vrij hebt langs de lijn.’ Een verenging zoals ZWB is een maatschappij in het klein. Alle sociale milieus komen bij elkaar met uiteenlopende mensen met uiteenlopende waarden en grondhoudingen. Het maatschappelijke fenomeen dat leden die zich gedragen als klanten (consumentisme)  is van alle sportverenigingen. Het is aan de verenigingsmensen om nieuwe ouders op sleeptouw te nemen wat de mores is van een vereniging.

   

  Maar wat doe jij eraan als je dit stukje leest? Je kind haalt veel plezier en levenslessen uit deze vereniging. Denk je ook niet: ik zal toch eens wat moeten gaan doen als ik wil dat mijn kind hier een prachtige en mooie periode doormaakt. Waar alles goed georganiseerd is. Vraag je niet af wat de club voor jou kan doen en wat jij allemaal niet kan, vraag je af wat jij voor de club wel kan doen”.

   

  Zullen we eerlijk naar elkaar zijn? Herken je je niet in de geven-nemen verenigingsprincipe van ZWB, dan is dit geen club voor jou en sterker nog, dan ben jij niet het type lid voor ons! We doen het dan liever met minder en met de juiste mensen. Een vereniging als vv Zinkwegse Boys viert al 76 jaar haar bestaansrecht rondom het principe: VERENIGEN doen we met elkaar. Dat is juist de charme. Ik spreek de wens uit dat alle teams waar nog wat plooien glad te strijken zijn, de ouders en trainer bij elkaar kruipen. Nogmaals de leidende vraag voor alle Zinkweggers is: wat kan ik voor de club terug doen?