• Dit is de eerste maandelijkse column over alles wat er speelt bij Zinkwegse Boys en overdenkingen in mijn hoofd. Verenigen doe je niet alleen als de zon schijnt, dat doe je dus ook als het regent. Niet alles is rozengeur en maneschijn. Je gaat ook over zorgen, uitdagingen en de kwetsbaarheden lezen. Het idee is om die zaken juist te delen met alle Zinkweggers om nog meer verbindingen te leggen en om de dialoog en meer bewustwording op te starten binnen de club. Voel je vrij om te reageren (vvzwb@zinkwegseboys.nl) of mij persoonlijk te benaderen op de club.

   

  De bal rolt weer, nu de knikkers nog

  Hoe gaaf is het om afgelopen zaterdag de jeugd onderling een mixtoernooi te zien spelen. Of om de selectie afgelopen weken te zien trainen tijdens warme zomeravonden. Nu we een kunstgrasveld hebben, kan dit al vanaf begin augustus. Wat voor situatie zouden we anders hebben gehad na de afgelopen periode van warmte en droogte? Ogenschijnlijk lijkt het bij ZWB goed te gaan, maar er liggen gevaren op de loer. Op cruciale posities is de continuïteit minder gewaarborgd dan het nu lijkt. Daarom kom ik maar eens met een concreet domein: de sponsorcommissie.

  Bedenk dat onze vereniging draait op drie voornaamste inkomstenbronnen: kantine (50%), contributies (30%) en sponsoring (20%). De basis voor onze sponsorafdeling ligt er goed bij: veld 1 is nagenoeg helemaal omringd met betaalde reclameborden, alle teams en spelers zijn mooi aangekleed zonder bijkomende kledingkosten en we staan er goed op bij sponsors en het lokale publiek met ons maatschappelijke gezicht.

  Deze vrije rol is niet-locatie gebonden en vraagt gemiddeld een paar uur per maand. De nota’s gaan via de penningmeester en de nadruk ligt op relatiebeheer. ZWB is op zoek naar iemand die het sponsor-relatiebeheer wil onderhouden en wellicht naar een hoger plan wil brengen. Dit is noodzakelijk om sponsors te behouden en te binden. Hoe leuk is het bijvoorbeeld om dit met een duo op te pakken?

  Sinds februari jl. staat de vacature sponsorcommissie weer open. Cees Bakker en ik hebben de sponsorzaken waar nodig tijdelijk waargenomen (naast die andere 15-20 uur per week). Daar wringt de schoen, want om het leuk te houden voor de vaste kern aan vrijwilligers, is het zaak dat andere mensen opstaan. Groot is onze teleurstelling dat er sinds februari geen reacties zijn op de lopende vacature. En ja, we waren tussentijds ook nog zo gek om enkele mensen te benaderen die ons geschikt leken om vervolgens niks meer te vernemen of na enkele weken/maanden te horen dat het toch niet zo goed uitkwam. Vanaf nu stoppen we mensen te benaderen. Echt intrinsieke mensen komen vanuit zichzelf!

  Nu kunnen we allemaal wel de andere kant opkijken en denken dat het vanzelf goed komt of dat het bestuur het er weer bij doet, maar op die basis kunnen we geen vereniging runnen. Dus er zal wel iets moeten gebeuren. En anders zullen we het toch een keer in de ALV moeten hebben over de hoogte van de contributie, omdat de inkomstenverhoudingen zullen wijzigen. Is dat dan de bedoeling? Wie gaat de sponsorcommissie overnemen en is bereid om hier belangeloos energie in te steken?

   

  Met sportieve groet,

  Stephen Steijger