• Discipline, je hoort het woord vaak bij trainers en analisten op de TV. Geen woord om bij kinderen van 10 te gebruiken, te moeilijk. Ik zou dat woord eerder vertalen in een aantal aanwijzingen zoals bijvoorbeeld:
  - hard werken voor het team
  - blijf erin geloven, ook bij een achterstand
  - voetbal als team, pep elkaar op, ook als iemand een keer een bal verspeelt of een kans mist
  - probeer aan je positie in het veld te denken

  Voor ouders is het woord discipline ook van toepassing. Aanmoedigen van de spelers, geen commentaar op de tegenstander of scheidsrechter, afmelden bij afwezigheid, op tijd komen bij trainingen en wedstrijden, om maar een paar voorbeelden te noemen.

  En zo geldt het ook voor de trainers, die worden onder andere geacht een veilige omgeving te creëren voor de spelers, de trainingen voor te bereiden, het veld klaar te zetten en weer op te ruimen en de kleedkamers netjes achter te laten.
  ___________________________________________

  Vandaag stond de wedstrijd tegen Binnenmaas JO11-3, of eigenlijk Binnenmaas JO10-1 op het programma. Vooraf werd er al druk gespeculeerd over de tegenstander want daar speelde Sean, de oud-ploeggenoot van Luca, Desley en Kyano. Trainer Wouter was nog op de terugweg van een weekje sneeuw en 'scheids' Julian moest zelf voetballen, dus was Nick Bestebreur bereid de wedstrijd te leiden.

  Jens en Mette hadden al voldoende warming up gehad, want die hadden al met de JO11-2 meegedaan. De beoogde startopstelling moest last-minute nog even omgegooid worden omdat Desley pas net voor de wedstrijd aan kwam. Siem, die de aanvoerdersband droeg vandaag, nam de laatste man positie in i.p.v. Desley. Vanaf het begin van de wedstrijd werd duidelijk dat het geen eenvoudige pot ging worden. Binnenmaas, waar de meeste spelers dus jonger en kleiner waren, liet zien dat het goed kon voetballen. Zeker de rechterspits zorgde voor veel gevaar, en zelfs onze ijzervreter Luca, die op een wat onwennige plek linksachter begon, had weinig vat om hem. Na een paar aanvalsgolven viel de 0-1 voor Binnenmaas. We loerden een beetje op de counter, duidelijk was dat daar wel mogelijkheden lagen. Uit een snelle tegenaanval op links schiet Kris van zo'n 15 meter op de lat. Binnenmaas blijft goed voetballen en even later maken ze de 0-2. Weer wordt Kris weggestuurd op links en de uitgekomen keeper schiet mis op het hobbelige veld. Kris weet met links binnen te schuiven, 1-2. Een hele mooie actie van een Binnenmaas speler, hij kapt er twee van ons uit en haalt verwoestend uit, 1-3. Een domper, maar we stropen de mouwen op. Desley is er inmiddels in achterin en Siem verhuist naar voren samen met Kris. We komen wat beter in de wedstrijd door hard te knokken en meer te voetballen. Lars heeft nog 2 cruciale reddingen zodat we in de wedstrijd blijven. Na goed doorzetten van Siem die de linksback van Binnenmaas afjaagt en hem voorbij speelt kan hij goed voorzetten en Kris kan hem in 2 instanties binnenwerken met links, 2-3. Even later een bijna identieke situatie, Siem die weer goed doorzet op rechts en geeft hoog voor. De keeper zit mis en Kris kan hem binnen werken met hoog been (een 'Haaland' achtige goal naar eigen zeggen... :-D).

  We gaan lekker de rust in, want terugkomen van 0-2 en 1-3 geeft een goed gevoel. Maar we weten dat we alles moeten blijven geven.

  Na de rust is het helaas al weer snel Binnenmaas dat weet te scoren. We geven geen druk op de bal en iemand kan volledig vrij schieten vanaf 10 meter van de goal. Iedereen verwacht een hard schot, maar de bal rolt vrij zacht richting het doel waar een Binnenmaas speler helemaal vrij voor Lars staat, hij tikt hem langs Lars. Kunnen we nog een keer terugkomen? De duels worden wat feller en Nick moet soms even fluiten voor een overtreding, zonder dat het overigens gemeen wordt. Jens bijt zich goed vast in de snelle rechterspits van Binnenmaas, hij krijgt minder kans om het verschil te maken. Als er al iemand voorbij komt is het Desley die met zijn snelheid kan corrigeren. Luca vecht zijn duels, die hij zoals gewoonlijk meestal wint, in de 2e helft uit op het middenveld, samen met Fabian en Mette. Hierdoor krijgen we meer vat op Binnenmaas, en zoeken we weer de ruimte voorin bij Kris en Siem. Kris weet uit een uitval de bal langs de keeper te spelen en met links binnen te schieten, 4-4! In het laatste kwart gaat Fabian voorin spelen met Jurre. Kunnen we het gelijk houden, en misschien nog één erbij maken? Binnenmaas lijkt een beetje op, ze komen niet meer heel veel voorin. Fabian en Jurre proberen er doorheen te komen, maar het lukt telkens net niet, de keeper van Binnenmaas redt goed op een schietkans van Fabian. Kyano die weer uitstekend speelde als opkomende rechterverdediger probeert het nog een keer met een afstandspegel, net naast. Binnenmaas blijft toch ook gevaarlijk, in de laatste minuten geven ze nog een keer flink gas en moeten Jens, Desley en Lars alle zeilen bijzetten om de Binnenmaas spelers van scoren af te houden. Jens gaat in de laatste minuut bij een duel op de voet van de Binnenmaas uitblinker staan. Dit tot zwaar ongenoegen van de moeder, die dit flink laat blijken. Alsof Jens dit expres deed om hem te blesseren..., wij weten wel beter. De vrije trap wordt in 2 keer gered door Lars. Nick blaast af. Een mooie wedstrijd waarin we 2x van een achterstand terugkwamen. Met een beetje geluk hadden we zelfs nog de winnende gemaakt, maar dat was, eerlijk is eerlijk, niet verdiend geweest. Het punt was vanwege de inzet en de mooie goals, zeker wel verdiend. Gedisciplineerd gespeeld..., een mooie teamprestatie.